Znajdz
Iwon: Znajdz wszystkie liczby całkowite x i y takie, że xy−3x+2y−11=0
10 sty 16:37
wredulus_pospolitus:
no to wyznacz z tego równania jedna ze zmiennych (powiedzmy 'y') i sprawdź dla jakich (x) obie
niewiadome będą całkowite
10 sty 16:47
pigor: ..., np. zacznę ci tak :
xy−3x+2y−11= 0 ⇔ xy+2y= 3x+11 ⇔ y(x+2)= 3x+11 ⇔
| | 3x+6+5 | | 3(x+2)+5 | |
⇔ y= |
| i x+2≠0 ⇔ y= |
| i x≠ −2 ⇒ |
| | x+2 | | x+2 | |
| | 5 | |
⇒ y= 3+ |
| i (x+2=1 v x+2=−1 v x+2=−5 v x+2=5}) ⇔ ...  sam(a) |
| | x+2 | |
10 sty 16:53
Jędruś: na pewno dobrze to przepisałaś?
10 sty 16:56
Iwon: jesli chodzi o moje przepisanie to tak dobrze przepisalam
10 sty 17:06
Iwon: y = 3 + 5/(−1) = 3 − 5 = −2
y = 3 + 5/1 = 3 + 5 = 8
y = 3 + 5/(−5) = 3 − 1 = 2
y = 3 + 5/5 = 3 + 1 = 4
Odp.Pary liczb spełniające równanie :
(−3;−2),( − 1; 8), ( −7; 2), ( 3 ; 4)
10 sty 17:28