liczby
zadanie:

rozwiaz nierownosc
(log
2x−3)
3*(log
3x−2)
2>0
D: x>0
przyrownuje kazdy z czynnikow do 0 czyli
log
2x−3=0⇔log
2x=3⇔x=8
log
3x−2=0⇔log
3x=2⇔x=9
8 jest z krotnoscia 3 a 9 z krotnoscia 2 oraz x jest dodatni stad:
odp. x∊ (8, 9)U(9,+
∞).
10 sty 16:19
zadanie: dobrze?
10 sty 16:19
Mila: Tak.
10 sty 18:21
PW: Ale po co rozpatrujesz (...)2, jak wiadomo, że jest nieujemne? Wystarczy x≠9 i dalej tym
czynnikiem nie zajmujemy się (nie wpływa na znak lewej strony).
10 sty 18:36
zadanie: zeby sie nie pomylic
dziekuje
10 sty 19:20