Fizyczne
Marcin: Poszukać środka ciężkości stożka.
Wiem, że stożek trzeba postawić wierzchołkiem do dołu i podzielić go na warstwy o grubości dy i
| | r | | R | |
promieniu r. Z podobieństwa trójkątów wynika, że: |
| = |
| |
| | y | | H | |
Może mi ktoś wytłumaczyć skąd się bierze pozniej równanie:
dm=πr
2ρdy
10 sty 15:56
wredulus_pospolitus:
a co to jest d
m
10 sty 15:57
Marcin: widziałem gdzieś na necie takie równanie do tego zadania i próbuję go rozkminić.... masz może
inny pomysł na to zadanie?
10 sty 15:59
wredulus_pospolitus:
eeee
zacznijmy od tego ... że zrobisz to w prosty sposób
10 sty 16:01
wredulus_pospolitus:
a nie jakies tam całki i inne różniczki
10 sty 16:01
10 sty 16:01
Marcin: No ale chyba to będzie mniej dokładne, czy nie?
10 sty 16:07
wredulus_pospolitus:
nie ,,, nie trzeba
zauważ, że jest to środek ciężkości ukladu w ruchu ... a stożek nie jest w ruchu
10 sty 16:09
wredulus_pospolitus:

oczywiście ... środek ciężkości będzie leżał gdzieś na wysokości stożka (symetria przede
wszystkim)
Twoim zadaniem jest znalezienie w jakiej odległości od 'czubka' będzie się ów punkt znajdował
h −−− wysokość małego stożka (czyli odległość środka ciężkości od 'czubka' stożka)
iii ma zachodzić: V
M = 2*V
m
| | h | | H | | H | |
z tw. Talesa (podstawówka/gimnazjum) wiesz, że |
| = |
| −> h = |
| *r |
| | r | | R | | R | |
czyli:
| | 1 | | 2 | | H | | 2 | |
VM = |
| πR2*H = |
| πr2* |
| *r = |
| πr2*h = 2*Vm |
| | 3 | | 3 | | R | | 3 | |
a stąd masz:
R
3 = 2r
3
10 sty 16:16