statystyka
Hook: Pomoże ktoś? Oblicz P(X < 4) dla zmiennej losowej X o rozkładzie jednostajnym skoncentrowanym
na przedziale [1, 8].
10 sty 15:50
wredulus_pospolitus:
a co to jest "rozkładzie jednostajnym skoncentrowanym na przedziale"
10 sty 15:54
wredulus_pospolitus:
może chodziło Ci o rozkład jednostajnie ciągły na przedziale [1,8]
10 sty 15:56
Hook: ma być rozkład jednostronny skoncentrowany na przedziale
10 sty 15:58
wredulus_pospolitus:
Hook ... fajnie ... ale co to jest rozkład jednostajny skoncentrowany na przedziale
10 sty 16:00
Hook: w zasadzie to nie wiem dostałem listę z zadaniami i to wszystko
10 sty 16:01
wredulus_pospolitus:
a na wykładach/ćwiczeniach to co się robiło

spało

zadania są wydrukowane czy zapisane odręcznie
10 sty 16:02
Hook: druk
10 sty 16:04
wredulus_pospolitus:
to daj mi nazwisko prowadzacego ... opierniczę tą osobę że nie wie jak się nazywają rozkłady
10 sty 16:05
Hook: czyli co ta treść jest zła?
10 sty 16:06
wredulus_pospolitus:
powiem tak ... za napisanie że rozkład jednostajnie ciągły na przedziale [1,8] to jest rozkład
jednostajny skoncentrowany na przedziale [1,8] mój dawny profesor (i promotor) by mi nogi z
dupy powyrywał
10 sty 16:07
Hook: aha ale wiesz jak zrobić to zadanie ?
10 sty 16:09
wredulus_pospolitus:

oczywiście
rozkład jednostajnie ciągły na przedziale [1,8]
oznacza nie mniej nie więcej tyle, że gęstość dystrybuanty ma taka postać:
a więc ile będzie wynosiło P(x<4)
10 sty 16:22
Hook: czyli P(x<4)=1/7
10 sty 20:05
wredulus_pospolitus:
bzduuura
To jest wykres GĘSTOŚCI a nie dystrybuanty
10 sty 20:08
Hook: P(x<4)=4,5
10 sty 20:33
Hook: P(x<4)=3/7 tak jest poprawnie?
12 sty 14:18
wredulus:
To co teraz napisales jest jaknajbardziej poprawne
12 sty 14:20
Hook: nareszcie, dzięki za pomoc
12 sty 14:22