optymalizacja
piotrek:
wykaz, ze ze wszystkich pol prostokatow o rownym obwodzie, pole kwadratu jest najwieksze
19 paź 20:11
piotrek: wie ktos jak to nalezy zrobic?
19 paź 20:33
Eta:
2a+2b= 2p gdzie 2p −− to obwód , p>0
to: a +b = p => a = p − b dla b€(0,p)
P= a*b
więc: P(b) = (p −b)*b = −b
2+p*b −−− to funkcja kwadratowa
zatem takim prostokątem jest kwadrat o boku
p2
Ob kwadratu = 4a = 4*
p2= 2p −−− ma tę samą wartość co obwody prostokątów:
19 paź 21:57
Eta:
Poprawiam chochlika :
oczywiście ,że ma być tak:
19 paź 22:13
piotrek: dziękuję!
19 paź 23:38
Eta: ok
19 paź 23:38