liczby
zadanie: Dla dowolnej liczby całkowitej dodatniej n, jezeli suma cyfr liczby
n jest podzielna przez d i koncówka dwucyfrowa liczby n jest podzielna
przez d, to liczba n jest podzielna przez d. Czy powyzsze zdanie
jest prawdziwe dla
a) d=75 ;
b) d=9 ;
c) d=8 ;
d) d=6 ?
prosze o pomoc
10 sty 14:49
wredulus_pospolitus:
drogą eliminacji
a) niech n = 999'999'993 ... suma cyfr to 75 ... a przecież 75 nie dzieli 999'999'993 (bo
chociażmy 999'999'993 nie jest podzielne przez '5')
b) może może (w końcu regułę z "jezeli suma cyfr liczby n jest podzielna przez d" znamy z
podstawówki/liceum ... poczekamy ... zobaczymy
c) niech n=35 ... suma cyfr 8 ... a przecież 8 nie dzieli 35 −−− bzduuura
d) niech n= 15 ... suma cyfr 6 ... a przecież 6 nie dzieli 15 −−− bzduuura
drogą eliminacji ostała nam się odpowiedź (b)
10 sty 14:57
zadanie: ale 75 nie ma dzielic sumy cyfr tylko odwrotnie
10 sty 15:09
zadanie: a to chyba zmienia odpowiedz czy nie?
10 sty 15:24
wredulus_pospolitus:
gdzie

masz napisane d=75

d to liczba która ma dzielić ... a nie byc dzielona
10 sty 15:26
zadanie: odpowiedzi sa inne
a) T
b) T
c) T
d) N
dlaczego?
10 sty 15:58
zadanie: ?
10 sty 16:35
Panko: d) S(n) −−suma cyfr liczby n
___
6 I S(n) ⋀ ab I n ⇒ 6I n
Weź n ∊{ 303, 3030303, 30303030303, ........} mają parzystą liczbę cyfr 3
___
stąd 2 I S(n) , 3 I S(n) ,03 =3 I n ale NIE jest 6In bo n NIE
jest parzysta
10 sty 17:11
Panko: c) weź przykład n=1780 S(1780)=16
8 I S(1780) i 8 I 80 ale NIE jest 8 I 1780
10 sty 17:28
zadanie: pomylily mi sie te odpowiedzi (w zlej kolejnosci do podanych podpunktow)
prawidlowe to:
a) d=75 ; T
b) d=9 ; T
c) d=8 ; N
d) d=6 T
10 sty 17:36
Mila:
a)n=xxxxx75
Suma cyfr podzielna przez 3 i przez 25, dwucyfrowa końcówka podzielna przez 75, to końcówka
może być tylko równa 75, to liczba n jest podzielna przez 75.
b) n=xxxx09 lub
n=xxxx18 lub ...
suma cyfr podzielna przez 9 i odp.Tak, n jest podzielna przez 9
c) nie, rozważam końcówki podzielne przez 8 (00, 08,16,...)
np.
116
16 dzieli sie przez 8
1+1+6=8 też dzieli sie przez 8
116:8∉C
d) suma cyfr podzielna prze 2 i przez 3, to liczba podzielna przez 3,
dwucyfrowa końcówka podzielna przez 6⇔podzielna przez 3 i jest parzysta,
odp. Tak
sprawdź odpowiedzi, jak sie zgadzą z moimi to dobrze, jeśli nie, to dalej myślimy.
10 sty 17:40
wredulus_pospolitus:
ja źle przeczytałem treść zadania
a więc tak:
d) d=6 Tak ponieważ:
jeżeli suma cyfr podzielna przez d ... to znaczy, że podzielna przez '3'
skoro koncówka dwucyfrowa jest podzelna przez 6 ... to znaczy, że cała liczba jest parzysta (a
więc podzielna przez '2')
czyli liczba jest podzielna i przez 2 i przez 3 ... czyli także przez 2*3 = 6
c.n.w.
b)
tutaj wystarczyłoby, aby suma cyfr była podzielna przez 9
c.n.w.
a)
skoro suma cyfr podzielna przez 75 ... to znaczy, że jest podzielna przez '3'
skoro końcówka dwucyfrowa jest podzielna przez 75 ... więc jest dokładnie postaci 75 ... więc
cała liczba jest podzielna przez 25
więc cała liczba jest podzielna i przez 3 i przez 25 ... więc także przez 3*25 = 75
c.n.w.
c)
kontrprzykład:
n = 116 ;;; suma cyfr 8 −− zgadza się ... końcówka dwucyfrowa 16 −−− zgadza się, ale:
116 nie jest podzielne przez 8 ponieważ:
116 = 100 + 16 = 25*4 + 2*8
c.n.w.
10 sty 17:43
Mila:
Arturku, jesteśmy jednomyślni, tak myślałam, że pobieżnie przeczytałeś treść i nie
wiedziałam, że wrócisz tu, więc swoje 3 grosze wtrąciłam.
10 sty 17:51
zadanie: dziekuje bardzo
mam tylko pytanie bo w zadaniu jest spojnik i przy tych warunkach czyli to oznacza, ze musza
byc spelnione jednoczesnie?
10 sty 17:56
Mila:
Tak.
10 sty 18:12
zadanie: dziekuje
10 sty 19:22