Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się prostych
Kolo: To jeszcze raz ja.
Mam takie coś:
Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się prostych
y=x−1 i y=2x−3
Jak to zadanie zacząć?
10 sty 13:59
Kolo:

Zrobiłem tak:
y=x−1/+1
y=2x−3
y+1=x
y=2(y+1)−3
y+1=x
y=2y+2−3
y+1=x
y=2y−1/
I tu się zatrzymałem,bo nie wiem czy to wgl ma jakiś sens
10 sty 14:12
ICSP: Z drugiego równania możesz wyliczyć y
10 sty 14:17
J: Masz:
y=2x−3
y=x−1
Podstwiasz "y" z drugiego równania, do pierwszego: x−1 = 2x −3 ⇔ x = 2, zatem y=x−1 czyli
x=2−1=1
10 sty 14:18
krystek: x−1=2x−3 i licz x potem y
10 sty 14:18
Ajtek:
Jest okej. Wylicz z drugiego równania y do końca

.
10 sty 14:18
Ajtek:
Dzień dobry
krystek

.
10 sty 14:19
krystek: Witaj
Ajtek
10 sty 14:20
Kolo: y+1=x
y=2y−1/−2y
y+1=x
−1y=−1/*(−1)
y+1=x
y=1
2=x
1=y
pkt A=(2;1)
Sprawdzi ktoś?
10 sty 14:24
ICSP: Sam sprawdź :
Podstaw do równań i zobacz czy zachodzą
10 sty 14:25
J: Już Ci gotowe rozwiązanie podałem wcześniej
10 sty 14:27