jezeli 3x=12 to x>2,x=log3 12,
kamila:
10 sty 13:44
wredulus_pospolitus:
hę

3x=12 ... to x = 4

x=log
312
≠ 4 = log
3 3
4 = log
3 81
10 sty 13:46
J: Jeżeli 3x=12, to x=4
Chyba, ze masz : 3x=12 , to wtedy x=log312
10 sty 13:48
kamila: a jak to obliczyles/las (J)
10 sty 13:51
J: Z definicji logarytmu. Logarytmem z liczby b przy podstawie a jest wykładnik potęgi, do której
nalezy podnieść podstawę, aby otrzymać liczbę logarytmowaną (Oczywiście obowiązują tu pewne
założenia co do liczb a i b)
Zał: a>0 i a ≠ 1 i b>0
Def:
logab = c ⇔ ac = b
10 sty 13:55
kamila: dzięki wielkie
10 sty 13:58