zadania z rozszerzenia
): 1. Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów płaszczyzny spełniających nierówność log
xy>1
2. Oblicz tangens najmniejszego kąta w trójkącie o bokach 2, 2, 3.
3. Dla jakiego x ciąg: (sinx, sin2x, cosx) jest geometryczny?
4. W przedziale <−2π, 2π>:
| | |sinx| * cos x2 | |
a) naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| |
| | sinx | |
| | √2 | |
b) rozwiąż równanie f(x)= |
| |
| | 2 | |
pomocy o.O
10 sty 13:43
wredulus_pospolitus:
chcesz zdawać maturę rozszerzoną
a nie potrafisz zrobić 2 zadania (czyli obliczenia tangensa trójkąta

)
10 sty 13:45
): w sumie to 2 umiem ale najgorsze 1, bo nie wiem co zrobic poza zapisaniem x>0 i x=/=1 oraz y>1.
i w 4 b)
10 sty 13:54
wredulus_pospolitus:
skoro 'w sumie to 2 umiesz' to po co je dajesz

1) no i własnie to jest wszystko co masz wypisać ... teraz zaznacz obszar (na płaszczyźnie)
który spełnia wszystkie te cztery warunki
10 sty 13:56
wredulus_pospolitus:
4.
a) jeżeli sinx>0
to f(x) = cos(x/2)
jeżeli sinx <0
to f(x) = −cos(x/2)
jeżeli sinx = 0
funkcja nie przyjmuje żadnej wartości (sinx=0 jest poza dziedzina funkcji)
10 sty 13:57
): no bo mogłoby sie okazać że jednak mam je źle chociaż mi sie wydaje że umiem. aha, ok, dzieki.
10 sty 13:59