Napisz równanie prostej przechodzącej przez pkt
Kolo: Hej pomóżcie jutro mam oddać pracę a nie mogę rozwiązać tego zadania.Wiecie..dobry zwyczaj nie
pożyczaj a jeszcze lepszy nie oddawaj

zeszyt zaginął w akcji.
Mam takie oto zadanie:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez pkt :A=(1,−4) B=(0,2)
Tyle co zrobiłem to ułożyłem równanie:
y=ax+b
−4=1a+b
2=0a+b
Co dalej pomożecie?
10 sty 13:33
J: Z tego układu równań wylicz: a i b. Koniec
10 sty 13:38
wredulus_pospolitus:
no i rozwiąż ten układ równań

z drugiego równania masz od razu 'b'
wstawiasz do pierwszego i masz 'a'
no i gotowy wzór funkcji masz
10 sty 13:38
Kolo: Może mała podpowiedź?
Tyle,że mam to wyliczyć to ja wiem ale coś muszę podzielić bądź pomnożyć,co nie?
10 sty 13:41
J: Z drugiego równania masz: b=2
Podstawiasz do pierwszego: −4=a+2 ⇔a=−4 −2 = −6
Zatem: f(x)=−6x +2
10 sty 13:43
wredulus_pospolitus:
nie
−4=1a+b .... czyli −4 = a+b
2 = 0a+b .... czyli 2 = 0+b .... czyli 2=b
masz 'b' ... podstaw do pierwszego równania i wylicz 'a'
10 sty 13:43
Kolo: A gdzie zniknęło a?
Wszystko fajnie cacy ale jak grochem o ścianę. Ty mi tłumaczysz a ja nadal nie wiem o co kaman
10 sty 13:46
Kolo: wredulus
pospolitus:
Ładnie pokazane,kurde takie łatwe eh
10 sty 13:48
10 sty 13:48
Kolo: wyszło mi y=6x+2
10 sty 13:51