ZN
Mariush: pochodna
(sin26x)'=2*cos6x*6=12cos6x
tak?
10 sty 13:33
ICSP:
10 sty 13:36
Mariush: | | √x−1 | | x−√x−1 | |
( |
| )'= |
| ? |
| | x | | x2*2√x−1 | |
10 sty 15:33
kika: 13:33 źle
10 sty 15:43
kika: 2sin6x*cos6x*6=..
10 sty 15:44
wredulus_pospolitus:
15:33 bez jakoś wielkiego zagłebiania się −−− bzduuura
10 sty 15:45
10 sty 15:51
Mariush: kika dzieki
10 sty 15:52
wredulus_pospolitus:
bzduuura
| | f(x) | | f'*g − f*g' | |
( |
| )' = |
| |
| | g(x) | | g2 | |
f(x) =
√x−1 więc f'(x) = ... napisz ...
g(x) = x więc g'(x) = .... napisz ....
10 sty 15:52
Mariush: | | 1 | |
f'(x) = |
| lub 12(x−1)−12 |
| | 2√x−1 | |
g'(x) =1
wtedy
10 sty 16:09
wredulus_pospolitus:
ooo i teraz już o wiele lepiej

ale ... dobra rada ... mianownik pozostaw taki jaki miał być czyli x
2
nigdy nie skracaj, nie 'zrzucaj' niczego do mianownika
przyda się to przy wyznaczaniu monotoniczności (bez manipulowania mianownikiem ... wiesz że
mianownik jest zawsze dodatni bo jest postaci g
2 ... jeżeli coś zaczniesz kombinować, może
się okazać, że nie zawsze jest dodatni)
10 sty 16:18
Mariush: (ln3)'=13 * 0 = 0 ?
wredulus,zobacz prosze
10 sty 16:57
wredulus_pospolitus:
tak ... pochodna ze stałej (liczby) jest = 0
10 sty 16:59