Równanie płaszczyzny
Baryłka: Mam trudność z następującym zadaniem:
1. Napisać równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny:
P=(0,1,0), Q=(3,0,0), i dana płaszczyzna jest prostopadła do x0y.
P i Q to punkty leżące na danej płaszczyźnie.
Z tego co się orientuję to x0y jest taką płaszczyzną, na której współrzędne punktów x i y są
dowolne, za to współrzędna z = 0. Jeśli nie, to niech mnie ktoś poprawi.
W rozwiązaniu zadania pojawia wektor k = [0,0,1], po którego wyznaczeniu droga do rozwiązania
jest już łatwa. Tu pojawia się moje pytanie: w jaki sposób wyznaczono ów wektor k?
Z góry dziękuję za pomoc
10 sty 11:12
wredulus_pospolitus:
Wektor k ... jest to wektor normalny płaszczyzny utworzonej z x0y
10 sty 12:09