!!!!!
Darek: Pomocy!
1. Zastosuj wzory skróconego mnożenia (3x+2)2
b) Zastosuj wzory skróconego mnożenia (2cale pierwiastek 3 + 1)(2cale pierwiastek 3 −1)
2. Usuń niewymierność z mianownika 3/pierwiastek 5 − 2.
3. Rozwiaż rownanie.
a) x2−(2−x)2=6
b) (x+5)(x−5) = x2−100x
c) |x−4| = 2
10 sty 00:21
Janek191:
1. ( a + b)
2 = a
2 + 2a*b + b
2
b) ( a + b)*( a − b) = a
2 − b
2
z.2
| 3 | | 3*( √5 + 2) | |
| = |
| = |
| √5 − 2 | | ( √5 − 2)*( √5+ 2) | |
3.
a)
x
2 − (2 − x)
2 = 6
x
2 − ( 4 − 4x + x
2) − 6 = 0
x
2 − 4 + 4x − x
2 − 6 = 0
4x − 10 = 0
4x = 10 / : 4
x = 2,5
======
b) Jak wyżej
c) I x − 4 I = 2
x − 2 = − 2 lub x − 2 = 2
x = − 2 + 2 lub x = 2 + 2
x = 0 lub x = 4
==================
10 sty 08:45
J: Wskazówka do: 1)
(a+b)2=a2+2ab+b2 . W tym przykładzie a=3x ; b=2. Spróbuj SAM.
10 sty 08:46
J: No i nici z pomocy
10 sty 08:47
Janek191:
Darek jeszcze śpi ?
10 sty 08:56
J: Będzie zdziwiony jak się obudzi,prezent pod poduszką
10 sty 08:59