odbicie wzgledem osi Oy
Magda: witam!
dostalam od kolegi zadania na matematyke i nie wiem jak sie za nie wziasc. pomocy

y=2−x odbicie względem osi 0y
1.) y=3x+3
2.) y=3x−1
3.) y=2x+3
4.) y=−2x
5.) y=(1/2)x
6.) y=(3/2)−x+1−3
10 sty 00:01
PW: To jest jedno zadanie z sześcioma wersjami odpowiedzi do wyboru, czy siedem zadań, w tym jedno
bez numeru, ale za to z poleceniem?
10 sty 00:11
Magda: chyba 7 zadan. skopiowalam tak jak dostalam.
10 sty 00:58
Janek191:

y = 2 − x odbijamy względem osi Oy
Jeżeli A = ( x; y) to A' = ( x' ; y' )
x ' = − x
y' = y
zatem
x = − x'
y = y'
Wstawiam do wzoru na y = 2 − x
Otrzymamy: y' = 2 − ( − x')
czyli y' = 2 + x' ; po opuszczeniu primów otrzymamy
y = 2 + x
lub ładniej
y = x + 2
============
Na wykresie y = 2 − x kolor czerwony i y = x + 2 kolor niebieski
Te proste są symetryczne względem osi Oy
10 sty 01:14