.
Piotr 10: Oblicz bez użycia tablic 8cos20
0*cos40
0*cos80
0
Mogę prosić o pomoc

?
9 sty 23:21
ICSP: Przemnóż licznik i mianownik przez sin20o
9 sty 23:21
Eta:
ICSP zna to już
na pamięć
9 sty 23:23
ICSP: Jedno z moich ulubionych zadań

Witam
Etę
9 sty 23:24
Janek191:
= 1
9 sty 23:25
ICSP: Można też pyknąć z tożsamości :
4 * sinα * sin(60 − α) * sin(60 + α) = sin3α
Tylko kto by ją spamiętał
9 sty 23:25
Eta:
No wreszcie przypomniałeś sobie o Ecie

9 sty 23:26
ICSP: Przypomniałem? Ja nigdy nie zapomniałem
9 sty 23:29
Piotr 10: Jak to przez licznik i mianownik ?
| 8cos200*cos400*cos800*sin200 | |
| hmm ?wzory redukcyjne czy jakoś inaczej ? |
| sin200 | |
9 sty 23:29
Piotr 10: Czy wzory na funkcje sumy i różnicy kątów ?
9 sty 23:31
ICSP: | 4 * 2 cos20o * cos40o * cos80o * sin20o | |
| |
| sin20o | |
9 sty 23:31
Eta:
2sin20o*cos20o= sin40o
itd....
9 sty 23:32
Piotr 10: 2cos20
0*sin20
0=sin40
0
2*cos40
0*sin40
0=sin80
0
2*sin80
0*cos80
0=sin160
0
| sin1600 | | sin(1800−200) | |
| = |
| =1 |
| sin20 | | sin200 | |
Dziękuję wam za pomoc
9 sty 23:36
Eta:
Na zdrowie
9 sty 23:36
ICSP: lub tak :
8cos20o * cos40o * cos80o = 4 * sin10o * sin50o * sin70o * 2 = sin30o * 2 = 1
9 sty 23:38