,
RS:
.
10 kul rozmieszczamy w 10 szufladach. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że każda szuflada
będzie zajęta?
Hmm ?
Ω=10
9 sty 23:20
Eta:
|Ω|=10
10 
|A|=1 ,bo w każdej szufladzie musi być po 1 kulce
9 sty 23:25
RS:
Skoro mam 10 kul to czemu Ω=1010
9 sty 23:25
RS: ?
9 sty 23:29
Eta:
10 kul → 10 szuflad na 1010 sposobów
10 skarpetek →4 szuflad na 410 sposobów
8 osób → 5 wagonów na 58 sposobów
9 sty 23:31
RS: ?
9 sty 23:33
Eta:
10*10*10*10*10*10*10*10*10*10 = 1010
9 sty 23:36
RS:
Ale ja mam tylko 10 kul a nie tysiąc
9 sty 23:37
RS: ?
9 sty 23:46
Eta:
Teoretycznie...
jedna kula może być rozmieszczona na 10 sposobów( w jednej z 10 szuflad
druga też na 10
trzecia też na 10
:
:
dziesiąta też na 10 sposobów
z reguły mnożenia : 10*10*........ *10= 10
10 sposobów
czy teraz już jasne?
9 sty 23:50
Maslanek: W takim razie |A|=10!? Bez powtórzeń, ale z ważną kolejnością? Bo tutaj tak jakby każda kula
była inna?
9 sty 23:57
RS:
Nie jasne. Skoro mam 10 kul i dajmy na to, że szuflady nie mogą się powtarzać to mam
10*98*7*...*1 ?
9 sty 23:59
Maslanek: Szuflady mogą się powtarzać.

|Ω|=10
10 na pewno

Ja zawsze problem widziałem w |A|
9 sty 23:59
Maslanek: Ja to widzę tak: na 10 miejscach ustawiam pojedynczo kule o numerach 1, 2, 3 ..., 10.
Tak jak rozróżniam miejsca tak i rozróżniam kule. Tym jednak nie ma sensu przesuwać kul i
szuflad jednocześnie − wystarczy, że pomieszam kule w tych szufladach lub szuflady dla kul
10 sty 00:02
Eta:
Masz rację
Maślanek 
|A|= 10! ( bo pierwsza wrzucamy dowolnie do jednej z 10 szuflad, to drugą już do jednej z 9
itd , zatem |A|=10*9*8*7*6*5*4*3*2*1= 10!
10 sty 00:04
RS: Dzięki
10 sty 00:07
10 sty 00:07
Eta:
To wszystko przez
pigwówkę 
Dobranoc
10 sty 00:08