Oblicz pochodną
student: Witam, Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej z tej funkcji. Jak to ugryźć, od czego zacząć, bo
wiem tylko tyle, że jest to zapewne pochodna złożona.
z(s)=ln(1+√s/1−√s)
9 sty 22:53
MQ: | | √s | |
z(s)=ln(1+√s/1−√s)=ln(1+ |
| −√s)=ln(1+√s−√s)=ln(1)=0 |
| | 1 | |
funkcja stała −−> pochodna =0
9 sty 22:56
Janek191:
| | 1 + √s | |
Czy z(s) = ln |
| ? |
| | 1 − √s | |
9 sty 22:56
PW: Jak zwykle przy zapisie typu a/b nie pamięta się o nawiasach ograniczających licznik i
mianownik?
9 sty 23:38