!!!
Mateusz: Sprawdź czy punkt A(2;−3) należy do funkcji kwadratowej f(x) =−x2−2x+3
9 sty 22:52
Janek191:
Wstaw 2 za x i − 3 za f(x)
9 sty 22:54
Mateusz: Możesz mi zrobić na wzór bo kilka mam takich?
9 sty 22:57
Janek191:
− 3 = − 22 − 2*2 + 3
− 3 = − 4 − 4 + 3
− 3 = − 8 + 3
− 3 = − 5 sprzeczność − punkt A nie leży na paraboli o równaniu f(x) = − x2 − 2x + 3
9 sty 23:00
Janek191:
Lub krócej
f(2) = − 22 − 2*2 + 3 = − 4 − 4 + 3 = − 8 + 3 = − 5 ≠ − 3
Odp. jak wyżej.
9 sty 23:01
Mateusz: Dziekuje
9 sty 23:02