wyznacz funkcję odwrotną do:
mateusz: | | 2x+5 | |
wyznacz funkcję odwrotną do f(x) = |
| |
| | 3x−2 | |
9 sty 22:49
Janek191:
| | 2x + 5 | |
Zapisz w postaci y = |
| i wylicz z tego x , a następnie |
| | 3x − 2 | |
zamień x na y i odwrotnie
9 sty 22:51
mateusz: classa 4
7x7=
3x2=
9x9=
56+89=
12+123
79+99
9 sty 22:55
mateusz: tylko jak te x wyliczyć bo mi ciągle dwa iksy zostają?
9 sty 23:42
ICSP: Podziel licznik przez mianownik
9 sty 23:43
Janek191:
2x + 5 = (3x − 2)*y
2x + 5 = 3x*y − 2y
5 + 2y = 3x*y − 2x
2y + 5 = ( 3y − 2)*x
Po zamianie otrzymamy
=================
10 sty 01:04