pochodne
aniiiiiiiii: hej
mam problem z rozwiązaniem takiej pochodnej
(2x)
y
po x będzie y*(2x)
y−1*2
ale po y zaczynają się schody

rozwiązałam to tak
(2x)
y=(2
y*x
y)'=(2
y)'*x
y+2
y*(x
y)'
pochodna po y z 2
y to 2
y*ln2 a z x
y= x
ylnx

pomocy

bo nie rusze z tym
zadanieeem
jest wzór a
x=a
xlna
ogólnie wyszło mi ze ta pochodna jest równa 2
y(x
ylnx+ln2) czy rozwiązałam to dobrze?
9 sty 22:44
Basia:
a = 2x
[(2x)y]' = [ay]' = ay*lna = (2x)y*ln(2x)
i tyle
Twój pomysł nie jest zły, ale nieskończony
Jeżeli rozpisałeś
(2x)y na iloczyn 2y*xy musisz zastosować wzór na pochodną iloczynu
[2y*xy]' = (2y)'*xy + 2y*(xy)' =
2y*ln2*xy + 2y*xy*lnx =
2y*xy*(ln2 + lnx) = (2x)y*ln(2x)
to samo, ale znacznie więcej liczenia
9 sty 22:55
aniiiiiiiii: dziękuję za pomoc w końcu to zrozumiałam

muszę sobie nie utrudniać życia zauważyłam
10 sty 00:04