logarytm w wykładniku potęgi
ziomek: Oblicz:
a) 4*10log3−log2 + 3*10log3+log2
b) log2 8√2 − log12 √24 =
9 sty 22:28
Janek191:
Np. a)
| | 10log3 | |
4*10log 3 − log 2 + 3* 10log 3 + log 2 = 4* |
| + 3*10log 3*2 = |
| | 10log2 | |
| | 3 | |
= 4* |
| + 3*10log 6 = 6 + 3*6 = 24 |
| | 2 | |
9 sty 22:34
Bizon:
a)
4*10log1,5+3*10log6=6+18=24
9 sty 22:37
ziomek: Dziękuję!

a czy 2 log 4+
13 log 5= log16
3√5
9 sty 23:04
ziomek: przykład wyżej napisany jest dobrze rozwiązany?
9 sty 23:04
Janek191:
Tak

Rozwiąż b )
9 sty 23:30