Dana jest funkcja f(x) = 2x. wyznacz wartości x dla f(x2) ≤ f(x+2)
Soket: Witam. Jak to obliczyć?
Dana jest funkcja f(x) = 2x
Wyznacz wszystkie wartości x, dla których f(x2) ≤ f(x+2)
9 sty 22:22
Janek191:
Czy ma być f( x2) ≤ f( x + 2) ?
9 sty 22:25
Soket: tak, dokładnie
9 sty 22:25
Soket: zle w ogole napisalo. dana jest funkcja f(x) = 2x
9 sty 22:26
J: Jeśli f(x)=2x ,to f(x2) = 2x2 oraz f(x+2)=2x+2
Mamy : f(x2)≤f(x+2) ⇔ 2x2 ≤ 2x+2 ⇔ x2 ≤ x+2 ⇔ x2 − x − 2 ≤ 0 i trzeba teraz
rozwiąząć nierówność kwadratową: x2 − x − 2 ≤ 0
10 sty 09:15