Prawdopodobieństwo - monety
^^: Rzucamy 3 razy symetryczną monetę. oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− orzeł wypadł 2 razy
B− reszka wypadła najwyżej raz.
Jeśli bym mogła prosić to z wyjaśnieniem
9 sty 22:16
Janek191:
I Ω I = 2
3 = 8
bo
Ω = { OOO,OOR,ORO,ROO,RRO,ROR,ORR,RRR}
A = { OOR,ORO,ROO}
I A I = 3
=============
B − zrób sam (a)
9 sty 22:20
^^: Dziękuję

A mam pytanie, czy w takim razie B to nie będzie to samo co A? Czyli IAI = 3
9 sty 22:41
^^: Aaaa... Dobra, nie doczytałam ma być najwyżej czyli jeszcze 1 rozwiązanie jest (OOO), czyli IAI
| | 1 | |
= 4 , a P(A) = |
| . Tak? |
| | 4 | |
9 sty 22:43
luk22: Nie, ponieważ liczy się także OOO − co najwyżej raz czyli liczy się także zdarzenie że nie
wypadła ani razu reszka.
9 sty 22:44
^^: No to, to napisałam ^^ To, jak ma być w końcu?
9 sty 22:46
^^: Napiszcie proszę
9 sty 22:56
^^: Napiszcie, czy jest ok. Proszę
9 sty 23:05
Janek191:
B = { OOO,ROO,ORO,OOR }
Najwyżej raz to 0 lub 1 raz.
9 sty 23:18
^^: Ok, dziękuję bardzo za pomoc
9 sty 23:20