Oblicz następująca granicę.
Paweł: Oblicz następującą granicę:
lim
x=>π
9 sty 22:12
Janek191:
Mamy wyrażenie nieoznaczone − reguła de l'Hospitala
9 sty 22:14
Paweł: wiem że jest wyrażenie nieoznaczone, tylko nie wiem jak to rozpisać
9 sty 22:15
Ajtek:
Licz pochodną licznika i mianownika.
9 sty 22:16
Janek191:
Dwukrotnie

Wyjdzie −0,5
9 sty 22:17
Paweł: nie miałem jeszcze pochodnych.
9 sty 22:21
pigor: ..., lub np. tak :
| | 1+cosx | | 1+cosx | |
lim x→π |
| = lim x→π |
| = |
| | sin2x | | 1−cos2x | |
| | 1+cosx | |
= lim x→π |
| = |
| | (1+cosx)(1−cosx) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= lim x→π |
| = |
| = |
| = |
| . ... |
| | 1−cosx | | 1−cosπ | | 1−(−1) | | 2 | |
9 sty 22:21
Janek191:
Pomyłka − wystarczy raz. Wyjdzie 0,5
9 sty 22:30