Pomóżcie !
Martynka: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(0,8) i środek odcinka AB A=(−1,3),
B=(3,7).
9 sty 21:53
Janek191:
Znajdź najpierw środek S odcinka AB, a potem napisz równanie prostej PS
9 sty 21:56
Martynka: no właśnie środek znalazłam i się zacięłam ...
9 sty 21:59
Eta:
P(0,8) , S(1,5)
prosta PS: y= ax+8 ⇒ 5=a*1+8 ⇒ a=.... i y=....
9 sty 22:05
Mila:
y=ax+b równanie prostej
b=8, bo prosta przechodzi przez punkt (0,8)
y=ax+8 podstaw teraz wsp. środka AB i wyznacz a.
9 sty 22:09
Martynka: ok ok. mam już

dziękuję
9 sty 22:09