wartość bezwzględna
satya: mam pytanie o zadania z wartością bezwzględną:
a) 2|x+2| + 3|−x−2| = 10
b) |x−3| − |2−x|>2
Jak rozwiązywać tego typu zadania?
19 paź 19:57
satya: czy jest ktokolwiek kto jest mi w stanie odpowiedzieć na moje pytanie?
19 paź 20:16
Melassa: np w pkt. a)
robisz 4 przypadki
Założenie
niech
a)x+2≥0 lub −x−2≥0 wtedy przepisujesz równanie opuszczając wartość bezwzgledną
b)x+2≥0 lub −x−2≤0 zmieniasz znaki w 2 wartości bezwzględnej i opuszczasz w pierwszej bez zmian
c)x+2≤0 lub −x−2≤0 zmieniasz znaki w obu bezwzględnych na przeciwne
d)x+2≤0 lub −x−2≥0 zmieniasz znaki w pierwszej bezwzględnej druga przepisujesz normalnie
opuszczając wartość bezwzględnął
a)
2x+4−3x−6=10
b)
2x+4+3x+6=10
c)
−2x−4+3x+3=10
d)
−2x−4−3x−6=10
rozwiązujesz każde równanie i w odpowiedzi musisz jeszcze uwzględnić przedziały z założenia
19 paź 20:26
satya: aha, dzięki
19 paź 20:32
Bogdan:
Po co aż tak, kiedy można tak:
2|x+2| + 3|−x−2| = 10 ⇒ 2|x + 2| + 3|x + 2| = 10 ⇒ 5|x + 2| = 10 ⇒ |x + 2| = 2
x + 2 = −2 lub x + 2 = 2
x = −4 lub x = 0
|−x − 2| = |−(x + 2)| = |x + 2|
19 paź 20:36
satya: Bogdanie, a co jeśli jak w tym drugim przykładzie mam inne liczby w wartości bezwzględnej?
19 paź 20:42
Bogdan:

|x − 3| − |2 − x| > 2 ⇒ |x − 3| − |x − 2| > 2
Dla x∊(−
∞, 2): −x + 3 + x − 2 > 2 ⇒ 1 > 2 sprzeczność, brak rozwiązania.
| | 3 | |
Dla x∊<2, 3): −x + 3 − x + 2 > 2 ⇒ 2x < 3 ⇒ x < |
| ∉ <2, 3), brak rozwiązania. |
| | 2 | |
Dla x∊<3, +
∞): x − 3 − x + 2 > 2 ⇒ −1 > 2 sprzeczność, brak rozwiązania.
Odp.: x∊∅
19 paź 20:45
Bogdan:
Jeśli są różne liczby w wartościach bezwzględnych, to rozwiązuje się analogicznie do
pokazanego wyżej rozwiązania nierówności.
19 paź 20:48
satya:

bazując na waszych przykładach chciałam rozwiązać zadanie. Oto moje wyniki:
|4x+4| + |2−x|= 8
2|x+2| + |x−2|=8
dla x∊ (−∞; −2)
−2(x+2) − (x−2) =8
−2x −4 − x +2=8
−3x= 10
x= −
310
dla x∊ <−2; 2)
2(x+2) − (x−2) = 8
2x + 4 − x +2 =8
x=8−6
x=2
dla x∊ <2; +∞)
2(x+2) + (x−2) = 8
2(x+2) − (x−2)=8
3x = 6
x = 2
W odpowiedziach do zadań jest:
x= −2, x=
23
Tylko co robię źle?
19 paź 21:05
Bogdan:
Masz błędy rachunkowe.
|4x+4| + |2−x|= 8 ⇒ 4|x + 1| + |x − 2| = 8
Rozwiąż jeszcze raz
19 paź 21:17
satya: teraz wyszło mi −2, ale
dla x∊ <2; +∞)
wyszło mi:
4(x+1) + (x−2)= 8
4x + 4 + x − 2 = 8
5x= 6
x= 65
co jest odpowiedzią błędną
19 paź 21:55
satya: przynajmniej wg odpowiedzi w zbiorze
19 paź 22:02
Bogdan:

Dla x∊(−
∞, −1): −4x − 4 − x + 2 = 8 ⇒ −5x = 10 ⇒ x = −2.
| | 2 | |
Dla x∊<−1, 2): 4x + 4 − x + 2 = 8 ⇒ 3x = 2 ⇒ x = |
| . |
| | 3 | |
| | 6 | |
Dla x∊<2, +∞): 4x + 4 + x − 2 = 8 ⇒ 5x = 6 ⇒ x = |
| ∉<2, +∞), sprzeczność |
| | 5 | |
19 paź 22:17
satya: dobra, dzięki, już widzę swój błąd
19 paź 22:23
ewe:

To jest matematyka widziana moimi oczami.
Odpowiadając na pytanie to .... nie mam pojęcia jak je zrobic
19 paź 22:28