Ciągłość funkcji
drh: Uzasadnić, że następujące funkcje są ciągłe we wskazanych punktach
1) f(x)=log
2x; x
0=(1:2)
lim
x→x0 [log
2x−log
2x
0]]=lim
x→x{0}
[log
2(x/x
0)=log
2(x
0/x
0)=log
21=0
2) f(x)=
√x−1; x=[1;+
∞)
lim{x→x
0 [
√x−1−
√x0−1]=lim
x→x0 [x−1+x
0−1−2p
(x−1)(x0−1)]=
√2x0+2−√(x0−1)2=
√2x0+2−2x0+2=
√4=2
3) f(x)=sin2; x=R
lim
x→x0 [sin
2x−sin
2x
0]=lim
x→x0 [sin
2(x/x
0)]=sin
21=0,7
Sprawdzi ktoś dziękuje bardzo z góry
9 sty 21:49
PW: Patrzę na 3. i oczom nie wierzę. Skąd takie pomysły, że
| | x | |
sin2x−sin2x0 = sin2 |
| , a sin21=0,7? I jaki stąd wniosek na temat ciągłości? |
| | x0 | |
Czy przypadkiem nie próbujesz mechanicznie kopiować pomysłu z zadania 1?
9 sty 23:51
drh: no rzeczywiście robiłem to mechanicznie
sin2x−sin2x0=sin2x0−sin2x0=0
11 sty 20:53
drh: a co do 2 przykładu to pomyliłem się w znakach i wychodzi 0
11 sty 21:13