wyznaczyc wartość parametru m
Zuzia: proszę o pomoc
Dla jakiego m równanie (m2−9)*x+m−3=0 posiada jedno rozwiązanie
które jest liczbą mniejszą od 5
9 sty 21:48
wmboczek: jest to f liniowa, 1 rozwiązanie jest dla a≠0 czyli m≠3 i m≠−3
dodatkowo musi być spełnione m−3/m2−9<5 czyli 1/m+3<5
9 sty 22:03
pigor: ..., np. tak :
(m
2−9)x+m−3=0 i x< 5 ⇔ m
2−9≠ 0 i (m
2−9)x= −m+3 i x< 5 ⇔
| | −(m−3) | | −1 | |
⇔ m2≠ 9 i x= |
| < 5 ⇔ |m|≠ 3 i |
| < 5 /*(m+3)2≠0 ⇔ |
| | (m−3)(m+3) | | m+3 | |
| | −1 | |
⇔ |m|≠ 3 i |
| < 5 /*(m+3)2≠0 ⇔ |m|≠ 3 i 5(m+3)2+1(m+3) >0 ⇔ |
| | m+3 | |
⇔ m∊R\{−3,3} i (m+3)(5m+15+1) >0 ⇔ m∊R\{−3,3} i 5(m+3)(m+
165) >0 ⇔
⇔ m∊R\{−3,3} i (m<−3
15 v m>−3) ⇔
m∊(−∞;−315)U(−3;3)U(3;+∞) . ...
9 sty 22:07
Zuzia: dziekuję za rozwiązanie.
9 sty 22:54