bo nie wiem
abcd: czy istnieje ln 0?
9 sty 21:35
Ajtek:
Nie.
9 sty 21:35
Mila:

y=ln(x)
D:
x>0
9 sty 21:36
Ajtek:
Witaj
Mila, ode mnie tylko

, ale
Eta ma pigwówkę

.
9 sty 21:37
abcd: | | 0 | |
a jak mam obliczyc |
| w dziedzinie (0,1) i (1, nieskonczonosc) to rozwiazuje ze x=0 i |
| | ln 0 | |
nie nalezy do dziedziny czy nie roziwazuje bo nie ma ln 0?
9 sty 21:39
Ajtek:
Napisz od początku co masz policzyć.
9 sty 21:41
abcd: | | x | |
Obecnie licze przebieg zmiennosci funkcji y= |
| , wyznaczylem juz dziedzine (0,1) i (1, |
| | ln x | |
nieskonczonosc) i ze punkt przeciecia z osia x nie istnieje bo 0 nie nalezy do dziedziny, a
| | 0 | |
teraz chce policzyc punkt przeciecia z osia y i nie wiem jak z obliczeniem |
| czy nie |
| | ln 0 | |
rozwiazuje bo nie ma ln 0 czy rozwiazuje ze y=0
9 sty 21:46
asdf: jak moze sie przeciąć z OY przy takiej dziedzinie...? to nie ma sensu
9 sty 21:48
Ajtek:
Skoro x=0 ∉Df to f(x) nie ma punktu wspólnego z osią Oy.
9 sty 21:48
Ajtek:
Cześć
asdf 
.
9 sty 21:49
abcd: Rzeczywiscie, to nie ma sensu ^^
9 sty 21:53
asdf: Siema
9 sty 22:01
PW: Myślę, że chcesz policzyć granicę jednostronną
x→0+
tylko dziwnie o tym opowiadasz.
9 sty 23:32
asdf: @PW
jest taki wariant, ale ja mysle, ze w "schemacie" szkicowania funkcji jedno z podpunktow to:
przeciecie z osiami
10 sty 15:28