elastyczność popytu
marzenka: czy ten wzór na elastyczność popytu jest dobry?
Ed− współczynnik prostej cenowej elastyczności popytu
Δd−przyrost (lub spadek) wielkości popytu na skutek zmiany ceny
d−dotychczasowa wielkość popytu na dane dobro przy cenie p
Δp− przyrost (lub obniżenie) ceny danego dobra
p− dotychczasowa cena danego dobra
czy powinno być jednak bez minusa?
bo np. mam takie zadanie:
Podaż kurcząt oferowanych na rynku wzrosła ze 140 do 170 tys. ton. W wyniku wzrostu ceny z 2 do
4 zł. Oblicz elastyczność cenową podaży kurcząt.
i robię tak:
Δd=170−140=30
d=70
Δp=4−2=2
p=4
skracam i mnoże na krzyż
| | 3 | |
Ed= − |
| \: 17 = −6:17 = −0.35 |
| | 17 | |
i tu mam pytanie czy to powinno wychodzić na minusie