czworościan foremny - krótkie pytanie
Genesis: Jak obliczyć pole powierzchnii całkowitej czworościanu foremnego mając tylko wysokość tego
czworościanu( np: √3 ) ?
9 sty 20:55
Basia:
a − długość krawędzi
H
2 + (
23h)
2 = a
2
czy teraz już wiadomo jak ?
9 sty 21:00
Mila:
Jest wzór na wysokość czworościanu.
Naucz się wyprowadzać.
a
√6=3
√3 /*
√6
a*6=3
√3*6
a*6=3
√18
a*6=3*3
√2
Dokończysz?
9 sty 21:03
Genesis: Tak, serdeczne dzięki.
9 sty 21:04
Panko: H= √2/3*a a− długość krawędzi bocznej czworościanu , H−−długość wysokości
czworościanu
H2= 2/3 * a2⇒ a2= 3/2 * H2
Pole pow całkowitej = a2*√3 = 3/2*H2 *√3
9 sty 21:05
Genesis: @Mila
Nigdy nie widziałem tego wzoru, dzięki, na pewno się przyda.
9 sty 21:05
Mila:
Jest wyprowadzany w GM, w LO też są zadania na zastosowanie.
9 sty 21:15