Geo
RS:
Jak wyznaczyć punkty wspólne okręgów ?
Chodzi o pokazanie na jakimś dowolnym przykładzie.
9 sty 20:44
RS: ?
9 sty 20:57
Mila:
Rozwiązujesz układ równań, podaj konkretny problem, to pokażę.
9 sty 20:58
RS:
x2−4x+y2+2y+4=0 i x2−4x+y2+12y+19=0 .
9 sty 21:03
Piotr 10: Przyrównaj to do siebie
9 sty 21:04
Eta:
Najpierw odejmij stronami te równania i wyznacz x=....
podstaw do jednego z równań okręgu i.........
9 sty 21:05
RS:
x
2−4x+y
2+2y+4=0
x
2−4x+y
2+12y+9=0
8x−10y−5=0
8x=10y+5
ale mogę mieć inny przykład i nie odejmę stronami ?
9 sty 21:08
Mila:
Możesz np.odjąć stronami.
Obliczyć y i podstawić do jednego z równań.
9 sty 21:10
RS:
W tym wypadku a w innych ?
9 sty 21:12
Eta:
zawsze,

bo masz równania okręgów więc i w jednym i drugim jest x
2+y
2+..
9 sty 21:15
RS:
| | 10 | | 5 | |
czyli x dobrze wyznaczyłem ? x= |
| y+ |
| i podstawić do obojętnie którego ? |
| | 8 | | 8 | |
9 sty 21:17
Eta:
tak
9 sty 21:20
RS:
Dziękuję. Jeszcze tylko 140 zadań

Pomożesz ?
9 sty 21:21
Eta:
Teraz idę na "
pigw....."
9 sty 21:25
RS:

Pole trójkąta ABC o danych wierzchołkach A = (1,− 2) oraz B = (2,3) jest równe 4,5. Wyznacz
współrzędne trzeciego wierzchołka wiedząc, że należy on do prostej o równaniu x +y−2=0
|AB|=
√26
P=0,5h|AB|
nie wiem jak robić tego typu zadania.
9 sty 21:40
Piotr 10: Ja to bym ze wzorku to zrobił, w tablicach masz wzór na Pole trójkąta gdy masz podane
współrzędne punktów ; )
9 sty 21:41
RS:
PΔABC=0,5|(2−1)(yc+2)−(3+2)(xc−1)|
=0,5|(yc+2)−(5xc−5)|
=0,5|yc+2−5xc+5|
0,5|yc−5xc+7| ?
9 sty 21:44
Piotr 10: x+y−2=0
y=2−x
C(x;2−x)
wstaw za yc=2−x. Tak mi wydaję się, że to najprostszy sposób
9 sty 21:46
RS:
Dobra zapomniałem, że punkt c leży na prostej y=−x+2
0,5|(2−1)(−x+2+2)−(3+2)(x−1)|=4,5
0,5|−x+4−5(x−1)|=4,5
0,5|−x+4+5x+5|=4,5 2
0,25(4x+9)=20,25
x+2,25=20,25
x=18
y=16
9 sty 21:49
RS:
coś wyszło bez sensu bo chyba powinny być dwa rozwiązania ?
9 sty 21:51
Eta:
C∊k: y=−x+2 ⇒ C(x, −x+2)
→ →
AB= [1,5] i AC=[x−1, −x+4]
P= | 1(−x+4)−5(x−1)|= 9 ⇒ x=..........
9 sty 21:53
RS:
Jeśli tam miałem wartość bez to nie mogę podnosić do kwadratu ?
9 sty 21:56
Eta:
Naucz się
wreszcie tych
wektorów !
9 sty 21:56
RS:
To samo chciałem napisać
9 sty 21:57
RS:
Co z tego, że ja umiem wyznaczyć wsp wektorów ale tylko tyle.
9 sty 21:58
Eta:
|9−6x|=9 ⇒ ..........
9 sty 22:02
RS:
|6x−9|=9
3|2x−3|=9
|2x−3|=3
2x−3=3 2x−3=−3
2x=6 2x=0
x=3 x=0
Ale czemu ma to służyć ?
9 sty 22:04
RS:
Ja się pytam czemu nie mogę podnieś do kwadratu ?
9 sty 22:07
Eta:

C
1( 0, 2) lub C
2(3,−1)
Poprawiłam rys. ( bo pomyliłam poprzednio współrzędne punktów
C
9 sty 22:16
Eta:
Napisz, co chcesz podnosić do kwadratu? bo nie łapię o co pytasz?
9 sty 22:16
RS:
0,5|−6x+9|=4,5 /2 ?
9 sty 22:18
RS:
i jak podniosę to wychodzi tylko jeden punkt ?
9 sty 22:22
RS: ?
9 sty 22:28
RS: ?
9 sty 22:39
RS: ?
9 sty 22:43
RS: ?
9 sty 22:54
RS: Eta ?
9 sty 23:05
Eta:
Echhh

Jak Ty to liczysz?

|2x−3|=3 /
2
4x
2−12x+9=9 ⇒ x
2−3x=0 ⇒ x(x−3)=0 ⇒ x=0 v x= 3 ( pasuje ?
9 sty 23:09
RS:
Przecież dobrze mi wyszły punkty
9 sty 23:13