Oblicz następująca granicę.
Paweł: Oblicz następująca granicę:
lim
x−>0
| | 1 | |
(1−3x) |
| (1/2 to potęga) |
| | 2 | |
9 sty 20:37
Basia:
(1−3x)1/2 = √1−3x
czyli
1−3x≥0
−3x ≥ −1
x ≤ 13
nie ma żadnej pułapki; x może dążyć do 0
no to normalnie podstawiasz; przecież nie ma przeszkód
limx→0(1−3x)1/2 = (1−3*0)1/2 = 11/2 = √1 = 1
9 sty 20:41
Paweł: hurwa , ale błąd , zamiast 1/2, powinno być 1/x.
9 sty 20:48
Basia:
podstawiasz
lim
x→0+(1−3x)
1/x = lim
t→+∞(1−
3t)
t = e
−3
| | 1 | | 1 | |
x→0− ⇒ |
| → −∞ ⇒ − |
| →+∞ |
| | x | | x | |
| | 3 | |
limx→0−(1−3x)1/x = limt→+∞(1+ |
| )−t = |
| | t | |
| | 3 | |
limt→+∞ [(1+ |
| )t]−1 = (e3)−1 = e−3 |
| | t | |
czyli lim
x→0 (1−3x)
1/x = e
−3
9 sty 20:55