Dla jakich wartości parametrów
Zjadaczka: Dla jakich wartości parametru k różne rozwiązania x
1 , x
2 równania x
2 + kx +2k=0 spełniają
warunek x
12 * x
2 + x
1 * x
22 + 3x
1 * x
2 ≥ x
1 + x
2 − 4




?
Robiłem tak:
Δ=k
2 − 8k
k
2 − 8k >0
k−8>0
k>8
x
1(x
1*x
2)+ x
2(x
1*x
2) + 6k ≥ −k−4
x
1(2k) + x
2(2k) + 7k≥ −4
2k (x
1+x
2) + 7k +4 ≥0
−2k
2 + 7k +4≥0
Obliczyłem delte i następnie pierwstaki
k
1 = −1/2
k
2 = 4
Wynikiem jest przedział od <1/2,0)
Mógłby mi ktoś napisać jakie założenie pominąłem
9 sty 20:32
Lorak: Przy delcie jest błąd
9 sty 20:36
Lorak: ... przy pierwszej delcie.
9 sty 20:37
Zjadaczka: napisz , ja patrze i patrze ale nic nie widzę
9 sty 20:47
Lorak: k2−8k > 0, czyli k(k−8)>0
9 sty 20:49
Zjadaczka: zawsze mam problemy z wyznaczeniem ich dobrze i w ogóle z przedziałami
k∊(−∞,0)U (8,+∞)
Tak to ma być?
9 sty 21:08
Lorak: Tak.
9 sty 21:21
Lorak: Biorąc część wspólną otrzymanych rozwiązań, dostaniesz wynik, który podałeś.
9 sty 21:23
Zjadaczka: Dzięki
9 sty 21:29