wyrażenia
jolka : nie wiem jak: | 3(x2−2x)−2x(x−2) | |
| = |
| 2x(x2−2x) | |
czy do tego momentu jest dobrze
9 sty 20:21
Bizon:
... dobrze ....tylko mianownik zbędnie wymnażałaś.
Uporządkuj licznik i uprość.
oczywiście zacznij od założeń ... mianownik≠0
9 sty 20:33
Eta:
Można prościej , np tak:
założenia : x≠0 i x≠2
| 3 | | x−2 | |
| − |
| ( przy w/w założeniach możesz uprościć drugi ułamek przez |
| 2x | | x(x−2) | |
(x−2)
| 3 | | 1 | | 3−2 | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 2x | | x | | 2x | | 2x | |
9 sty 20:37
jolka : nie wiem jak:
Bizon proszę pomóż
9 sty 20:40
jolka : nie wiem jak: Eta dziękuję
9 sty 20:41
Bizon:
| 3x2−6x−2x2+4x | | x2−2x | |
| = |
| = |
| 2x(x2−2x) | | 2x(x2−2x) | |
9 sty 20:47
jolka : nie wiem jak: Bizon wielkie dzięki
9 sty 21:21