oblicz całkę wymierną
karola: ∫ 8x3(x+1)4 dx
9 sty 20:18
Basia:
podstawienie:
t = x+1
dt = dx
| | 8(t−1)3 | | t3−3t2+3t − 1 | |
J = ∫ |
| dt = 8∫ |
| dt = |
| | t4 | | t4 | |
| | t3 | | t2 | | t | | 1 | |
8∫( |
| − 3 |
| + 3 |
| − |
| )dt = |
| | t4 | | t4 | | t4 | | t4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
8∫ |
| dt − 24∫ |
| dt + 24∫ |
| dt − 8∫ |
| dt = |
| | t | | t2 | | t3 | | t4 | |
| | 1 | |
8∫ |
| dt − 24∫t−2dt + 24∫t−3dt − 8∫t−4dt = .............................. |
| | t | |
spróbuj dokończyć; pamiętaj, że potem musisz "wrócić" do x
9 sty 20:48
karola: przepraszam, ale skąd masz tą część : t3−3t2+3t − 1 ?
9 sty 21:39
karola: cofam pytanie, nie zauważyłam WSM
9 sty 21:41