:)
nieznajomy: A kto mi powie jak na podstawie dwóch punktów przekształcić odcinek na prostą?
9 sty 20:03
wredulus_pospolitus:
hęęę
9 sty 20:04
wredulus_pospolitus:
niby jak chcesz przekształcić odcinek w prostą
9 sty 20:04
Eta:
Pewnie chodzi o równanie prostej wyznaczonej przez dwa różne punkty ?
9 sty 20:06
MQ: wredulus, przecież to troll −− po co reagujesz?
9 sty 20:07
nieznajomy: Mam zadanie gdzie masz dwie współrzędne trójkąta B= 2, −2 i C= −2,1 i na podstawie tego środek
odcinka ma współrzędne S=0; −0,5 i na podstawie tego musze zrobić sobie z tego prostą żeby
wyszło mi odbicie punktu A= 3,2, w ten sposób obliczę wysokość
9 sty 20:08
nieznajomy: Nom Eta chyba o to chodzi
9 sty 20:09
nieznajomy: Dzięki google służy pomocą
9 sty 20:10
nieznajomy: To teraz mi wytłumacz jak to obliczyć
9 sty 20:11
wredulus_pospolitus:
jezu ... proponuję poćwiczyć przelewani myśli na papier bo ktoś kto by nie wiedział (nie
domyślał się) o co Ci chodzi ... w życiu by nie zrozumiał
krok 1)
masz dwa punkty
krok 2)
środek odcinka .. ok
krok 3)
prosta ... prostopadła do tegoż odcinka ... w jaki sposób

masz odcinek (ów dwa punkty) to
masz także wektor BC ... jaki będzie wektor prostopadły do wektora BC

... ten wektor
'pokazuje kierunek' prostej którą masz wyznaczyć
krok 4) 'ustawiasz' prostą by przechodziła przez środek odcinka BC
krok 5) wyznaczasz współrzędne punktu A
9 sty 20:13
nieznajomy: no bez jaj według podręcznika wektor BC wynosi 0,−1 czyli dalej nie ogarniam, ten podręcznik
zresztą niczego nie mówi −−
9 sty 20:21