Wyznacz wszystkie funkcje liniowe
Licealistka: Wyznacz wszystkie funkcje liniowe spełniające równanie
y*f(x−1) − x*f(y−1) = f(x−y)
dla każdego
x, y ∊ R.
Czy ktoś mi podpowie jak się za to zabrać?
9 sty 20:01
Basia:
każda funkcja liniowa ma postać
f(x) = ax+b
f(x−1) = a(x−1)+b
f(y−1) = a(y−1)+b
f(x−y) = a(x−y)+b
stąd
y*[a(x−1)+b] − x*[a(y−1)+b] = a(x−y)+b
y*(ax−a+b) − x*(ay−a+b) = ax−ay+b
axy − ay + by − axy + ax − bx = ax−ay+b
−ay + by + ay = ax − ax + bx + b
by = bx + b
1.
b=0
0 = 0+0
czyli równanie prawdziwe dla każdej pary x,y
czyli warunki zadania spełnia każda funkcja postaci f(x) = ax
2.
b≠0
by = bx+b / :b
y = x+1
a tego równania nie spełnia np.para (0,0)
odp: f(x) = ax gdzie a∊R (dowolne)
9 sty 20:26