Czy dobrze zrobiłem zadanie ? Prawdopodobieństwo - Delegacja
nika933: Z klasy gdzie jest 18 dziewczynek i 12 chłopców losujemy delegację. Oblicz prawd. że w
delegacji beda same dziewczynki.
Moje rozwiazanie :
Zdarzenie elementarne to wybór 3−osobowej delegacji spośród 30 uczniów (18 + 12 = 30), zatem :
| | | |
Ω = | = 30!/3!*27! = 27!*28*29*30/27!*3*2 = 4060 |
| | |
A − w skład delagacji wejdą 3 dziewczyny
Jeśli delegacja ma być z samych dziewczyn, to należy je wybrać z 18 dziewczyn, które są w
klasie, zatem
| | | |
A = | = 18! / 3! * 15! = 15! * 16 *17 * 18 / 15! *3 *2 = 816 |
| | |
P(A) = 816/4060 = 204/1015
Czy to jest dobrze? Proszę o sprawdzenie i odpowiedź