Wielomiany- sprawdź czy punkt należy do wykresu.
H3R0x: Witam!
Mam problem z zadankiem. Proszę o pomoc

Oblicz k, jeśli punkt P(K+1, −7) należy do wykresu wielomianu w(x)=x
3 + 1
9 sty 19:42
Ajtek:
−7=x
3+1 ⇒x=.....
k+1=x ⇒ k=...
Działaj

.
9 sty 19:47
H3R0x: a nie:
−7= (k+1)3 + 1 ?
9 sty 19:50
Ajtek:
Moje rozwiązanie wychodzi ładnie. Może nawet za ładnie

.
Spróbuj swoim sposobem i zobacz co wyjdzie.
9 sty 19:53
H3R0x: Aaaaaa.... Dobra

Bo ja myślałem, że tam będę miał wzór skróconego mnożenia. No ok.
Dzięki
9 sty 19:56
dick: gutten morgenα∞
12 wrz 20:15