Pomocy
Pomocy: Kiedy stosuje się indukcje matematyczną?
9 sty 19:41
PW: Wtedy, kiedy twierdzenie (wzór) ma być udowodniony dla wszystkich liczb naturalnych z wyjątkiem
skończonej liczby początkowych.
Przykład:
| | n(n+1) | |
1+ 2 + ... + n = |
| |
| | 2 | |
Wzór dotyczy sumowania liczb naturalnych, ma być prawdziwy dla wszystkich n (bo nic w
założeniach nie ma).
9 sty 19:46
Pomocy: "z wyjątkiem skończonej liczby początkowych" o co w tym chodzi
9 sty 19:48
PW: Nie każdy wzór działa już od n=0 czy n=1 − początkową liczbą, dla której twierdzenie jest
prawdziwe, może być np. n=3 (sprawdzamy dotąd, aż znajdziemy pierwszą liczbę spełniającą wzór
i dopiero bierzemy się za dowód).
9 sty 20:02