szereg
Bogusław: Witam. Mam do obliczenia
√e z dokladnoscia to 10
−3
| | 1 | |
no to robie tak ze x = |
| |
| | 2 | |
2
n*n! >10
3
no i n wychodzi 5....
zatem szereg jest od 0 do 5 z 5 wlacznie? czy jak wlasnie nie wiem..cz tylko elementy
0,1,2,3,4...?
9 sty 19:38
PW: Szacujesz kolejny wyraz rozwinięcia, a nie resztę.
Na tej zasadzie pokazałbyś, że
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| = 1+ |
| + |
| +...+ |
| +..., |
| | n | | 2 | | 3 | | 10 | |
| | 1 | |
czyli suma tego szeregu byłaby według Ciebie równa z dokładnością do |
| liczbie |
| | 10 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1 + |
| + |
| +...+ |
| , co oczywiście nie jest prawdą (suma szeregu jest nieskończona) |
| | 2 | | 3 | | 9 | |
9 sty 19:56
Bogusław: no ale ja teraz nie rozumiem,przeciez obliczylem dla ktorego n dane rozwiniecie jest mniejsze
od 10−3 a nie liczylem sumy, to w takim razie jak to powinno byc...
9 sty 20:00
PW: Trzeba oszacować resztę, a nie n−ty wyraz. Popatrz na wzór Taylora (Maclaurina).
9 sty 20:06
Bogusław: | | fn(0)xn | |
no wzor na reszte to Rn = |
| ? i co dalej? |
| | n! | |
9 sty 20:07
MQ: To nie jest wzór na resztę
9 sty 20:17
Bogusław: To jak wyglada wzor na resztę, nie możecie napisać konkretów...juz tyle czasu sie z tym
mecze...jakis przyklad to moze bym zrozumial...
9 sty 20:19
MQ: W tym wypadku:
| | | |
Rn=∫ |
| etdt w granicach od 0 do 1/2 |
| | n! | |
9 sty 20:26
Bogusław: da sie z tego cos obliczyc?
9 sty 21:26
Bogusław: update,,,,
9 sty 22:22
daras: 2,718281828 ≈ 2,718
9 sty 22:25
Bogusław: to ma byc z rozwiniecia w szereg...co z tej reszty tu wyliczyc...
9 sty 22:26