stereometria
Marynika: Witam .Mam problem z takim zadankiem :
−Oblicz długość przekątnej sześcianu i objętość jeżeli przekątna przekątna podstawy tego
sześcianu jest o 1 dłuższa od jego krawędzi .
Doszłam tylko do tego :
a√3=a+1
a√3−a=1
a(√3−1)=1
a=(√3+1) / 3−1
a=1/2(1+√3)
pomoże ktoś rozwiązać do końca ?
9 sty 19:31
Jędruś: chyba trzeba tak:
przek. podstawy: a√2 =a+1 ⇒ a√2−a=1 ⇒ a(√2−1)=1 ⇒ a=1√2−1)=1(√2+1)(√2−1)(√2+1) =
√2+1
(żeby uwolnić sie od niewymierności w mianowniku − pomnożyłem licznik i mianownik przez liczbę
sprzężoną mianownika tzn. √2+1 i dostaję w mianowniku różnicę kwadratów)
przek. szescianu d=a√3 = (√2+1)√3 =√6+ √3
objetość V=a3 = (√2+1)3 = 2√2+6+3√2+1=5√2+7 myślę, że się nie pomyliłem...
9 sty 21:03
Piasek: Ja bym zrobił tak : ale nie wiem czy to dobrze
(a+1)
2=2a
2
a
2+2a+1=2a
2
a
2−2a−1=0
Δ=2
√2
a2=2
√2 ⇒a
Pp=a
2 Pp=8j
2
V=a
3
Ale może raczej kolega wyżej zrobił dobrze więc bazuj się na jego rozwiązaniu
9 sty 21:40