płaszczyzna i prosta, proszę o pomoc :(
marti: napisz równanie ogólne płaszczyzny, przechodzącej przez pkt A (−1,1,2) i zawierającej w sobie
prostą: l= x=1+5t
y=−1+t
z= 2t
nie wiem jak sie za to zabrać kompletnie
9 sty 19:11
marti: wiem, że wektor u= (5,1,2) jest rownolegly do prostej, ale zeby utworzyc rownanie plaszczyzny
potrzebuje prostopadlego i nie wiem co z tym dalej zrobic..
9 sty 19:15
MQ: Wektor normalny do tej prostej jest też wektorem normalnym do płaszczyzny.
9 sty 19:16
MQ: wektor normalny wyznaczysz z iloczynu skalarnego:
n→◯u→=0
9 sty 19:17
marti: ale wektor normalny do plaszczyzny nie powinien byc prostopadly?
czyli rownanie plaszczyzny będzie wygladało:
x= −1 +5t + ?
y=1+t+?
z=2 + 2t +?
tak?
a co ze znakami zapytania?
9 sty 19:18
marti: czy słuszne jest moje rozumowanie , że z punktu A należacego do plaszczyzny i z punktu B
nalezacego do prostej ( 1, −1,0) moge utowrzyc wektor? (oba naleza do plaszcz.) wyjdzie
AB=[2,−2,−2]
i wektor prostopadly musi byc prostopadly do wektora u i AB, wiec ich iloczyn wektorowy? wyszlo
v= [−2,−14,12] , tylko nie wiem co dalej..
9 sty 19:26
Panko: Możesz obrać co najmniej dwa kierunki liczenia .
Np
Punkt A∉ l ( oczywiście bo zadanie nie byłoby jednoznaczne ) sprawdź
Weź dwa różne punkty na prostej L
np :t=0 , B=(1,−1,0)
t=1 : C=( 6, 0, 2)
Weź dwa wektory ( niewspółliniowe)
CA =[ −7,1,0]
CB=[−5,−1,−2]
Każdy wektor na tej płaszczyźnie CX jest kombinacją liniową tych dwóch wektorów
C− dowolny punkt szukanej płasczyzny C=(x,y,z) , CX= [ x−6, y−0,z−2]
CX= α*CA +β*CB
[ x−6, y−0,z−2]= α[ −7,1,0] +β[−5,−1,−2]
[ x−6, y−0,z−2] = [ −7α−5β, α−β, −2β]
x= 6−7α−5β , y=α−β , z=2−2β −−−−szukana płaszczyzna zadana parametrycznie , α,β∊R
Stąd trzeba wyrugować α,β i dostaniesz płaszczyznę w postaci ogólnej
9 sty 19:27
pigor: ..., szukana płaszczyzna ma równanie :
x+7y−6z+6= 0 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−
wyszło ci bardzo dobrze
[A,B,C] = [−2,−14,12]= −2
[1,7,−6] , to teraz
mając
A=(−1,1,2) − punkt szukanej płaszczyzny, masz już jej równanie :
1(x+1)+7(y−1)−6(z−2)= 0 ⇔ x+7y+2z+1−7+12= 0 ⇔
⇔
x+7y−6z+6= 0 − szukane
równanie płaszczyzny ...
9 sty 20:11