dowód dla n ∊ N \{1}
indukcja ???: n1000<2n
9 sty 18:49
Panko: ee, 21000 >>22
Zrobiłbym to tak
Najpierw ∀n≥n1 n2< 2n ( by indukcja) ( n1=5)
Teraz obustronnie do potegi I500
∀n≥n1 ( n2)500< (2n )500
∀n≥n1 n1000 < 2500n i
∀n ≥n1 n1000 < ( 2500)n
9 sty 19:06
PW: Masz chyba rozwiązać nierówność. Dowodu przeprowadzić się nie da, bo teza jest fałszywa
9 sty 19:09
PW: Nie zdążyłem.
9 sty 19:11
Panko: Pokazałem tylko,żę
∀n≥5 n1000 < (2500)n
Czy powyższe NIE jest twierdzeniem ?
9 sty 19:13
indukcja ???: przepraszam nie dopisałem caałej treści
udowodnić nierówność dla odpowiednio dobranej n ∊N \{1}
dzięki ale już dałem radę n1000<2n
n=2k
2k 1000 = 21000k<22k
1000k<2k i sprawdzałem.. dla k =10 , 11 12 13 14 jest w końcu wystarczające
14*1000<214 210=1024 211≈2... 212=4*** 213=8### 214=16$$$ większe od 14000
dzięki więc prawdziwe dla n>= 14000 prawda? zna ktoś lepsze oszacowanie >?
9 sty 19:19
PW: Panko, uwaga była do autora postu (nie widziałem Twojego wpisu z 19:06, dlatego napisalem
"nie zdążyłem")
9 sty 19:26