g
RS:
Dany jest okrąg o równaniu x2+y2−10x+4y+25=0 . Napisz równania stycznych do tego okręgu,
przechodzących przez początek układu współrzędnych
x2+y2−10x+4y+25=0
(x−5)2−25+(y+2)2−4+25=0
(x−5)2+(y+2)2=4
S=(5,−2) r=2
Dalej proszę o wskazówki a nie pisanie gotowców.
9 sty 18:24
Eta:
9 sty 18:27
Piotr 10: Jeżeli prosta przechodzi przez początek układu współrzędnych jest postaci y=ax
9 sty 18:27
Saizou :
napiszę jeden znak i 2 literki
r=d
wystarczająca podpowiedź
9 sty 18:27
Eta:
Hej
Saizou ...
9 sty 18:29
Saizou : cześć Eto i Piotrze
9 sty 18:29
Basia:
prosta przechodząca przez początek układu ma równanie
y = ax lub x=0
sposób 1
badasz ile rozwiązań ma układ:
x = 0
x2+y2−10x+4y+25=0
jeżeli jedno to prosta x=0 (czyli oś OY) jest jedną z szukanych stycznych
badasz dla jakiej wartości parametru a układ
y = ax
x2+y2−10x+4y+25=0
ma dokładnie jedno rozwiązanie
sposób 2
badasz jaka jest odległość prostej x=0 od S
jeżeli = r (czyli 2) to ta prosta jest styczną
badasz dla jakiej wartości parametru a
odległość S od prostej ax−y=0 jest równa r
9 sty 18:31
RS:
? wiem, że prosta przechodząca przez (0,0) ma równanie y=ax ale dalej nie kumam.
9 sty 18:31
RS: ?
9 sty 18:36
Basia:
niekoniecznie; oś OY przechodzi przez punkt (0,0) i nie ma równania postaci y=ax,
bo nie jest wykresem funkcji
dlatego oprócz równania y=ax rozpatrujesz też równanie x=0
prosta jest styczna do okręgu ⇔ ma z nim dokładnie jeden punkt wspólny ⇔
układ równań {równanie prostej} i {równanie okręgu} ma dokładnie jedno rozwiązanie
albo
prosta jest styczna do okręgu ⇔ odległość środka okręgu od tej prostej = promieniowi okręgu
9 sty 18:37
RS:

zgodnie z drugim sposobem jedna styczna to x=0 jak wyznaczyć drugą ?
9 sty 18:40
Basia:
to jest prosta y=0 (oś Ox) a nie x=0
prosta x=0 nie jest styczna do tego okręgu, bo układ
x = 0
x2+y2−10x+4y+25=0
y2+4y+25=0
nie ma rozwiązania; Δ<0
y = ax
x2+y2−10x+4y+25=0
x2 + (ax)2 − 10x + 4*(ax)+25 = 0
(1+a2)x2 + (4a−10)x + 25 = 0
Δ = (4a−10)2 − 4(1+a2)*25
i ma być jedno rozwiązanie czyli
(4a−10)2 − 4(1+a2)*25 = 0
dalej potrafisz rozwiązać ?
9 sty 18:50
RS:
Tak potrafię, mam jeszcze pytanie ? Który sposób jest bardziej praktyczny ?
9 sty 18:52
Basia: oba prowadzą do takiego samego równania, co możesz spróbować sprawdzić
9 sty 18:53
RS:
Ale z pierwszego wychodziło mi równanie sprzeczne i wybrałem drugi sposób, Dziękuję.
9 sty 18:55