kierunek asymetrii
kocham_matmę: hello, proszę o pomoc.
chodzi o kierunek asymetrii.
Kiedy obliczyłam ze wzoru na współczynnik skośności (asymetrii)
średnia arytmetyczna odjąć modalna, to w liczniku
i podzielone przez mianownik czyli odchylenie standardowe
wyszła mi wartość ujemna.
średnią arytmetyczną mam mniejszą niż modalną, ale
jak sprawdzam sobie z
(Q3−Me) – (Me−Q1) < 0 −−−> to jest dla asymetrii ujemnej właśnie to już się nie zgadza bo
(3.47−2) − (2−1.53) = 1.47 − 0.47 = 1
a jak wynik wychodzi tu na plusie to teoretycznie jest asymetria dodatnia, czyli prawostronna..
ehhh, co jest nie tak?
mam modalną = 2
taka sama mediana =2
średnia 1.78
kwartyl pierwszy :1.53
kwartyl trzeci: 3.47
9 sty 18:24