.
lool: Oblicz, ile jest wszystkich możliwych liczb sześciocyfrowych, w których zapisie występują
dokładnie dwie cyfry nieparzyste.
9 sty 18:04
Basia:
wybierasz dwa miejsca z sześciu, na których postawisz cyfry nieparzyste
| | | | 6! | | 5*6 | |
masz | = |
| = |
| = 15 |
| | | 2!*4! | | 2 | |
wszystkich par cyfr nieparzystych masz 5
2 = 25
(zakładam, że cyfry mogą się powtarzać, np.: 110000)
na pozostałych 4 miejscach ustawiasz cyfry parzyste, ale UWAGA na pierwszym miejscu nie możesz
postawić cyfry 0
dlatego rozbijemy wybór miejsc dla cyfr nieparzystych:
1.
miejsca: (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6)
wtedy mamy 5*5
2*5
4 = 5
7
bo na każdym z pozostałych czterech miejsc mogę postawić dowolną cyfrę parzystą
2.
na miejscu 1 nie stoi nieparzysta
takich możliwości jest 15−5 = 10
i mamy 10*5
2*4*5
3 = 2*5*5
2*2
2*5
3 = 2
3*5
6
razem: 5
7 + 2
3*5
6 = 5
6(5+8) = 13*5
6
mam nadzieję, że nic nie policzyłam wielokrotnie, ale może Mila rzuci okiem
9 sty 18:18
Mila:
Wynik zgadza się:
2) Gdy parzysta na pierwszym, to liczę tak:
Na pierwszym miejscu parzysta,
( PXXXXX)
Pierwszą cyfrę wybieram na 4 sposoby ze zbioru {2,4,6,8}
| | | |
Potem wybieram dwa miejsca | =10, na nieparzyste |
| | |
następnie wstawiam tam nieparzyste na 5
2 sposobów
Na pozostałe 3 miejsca wstawiam parzyste na 5
3 sposobów
łącząc:
4*10*5
2*5
3=4*2*5
6=8*5
6 z parzysta na pierwszym miejscu.
i
5
7+8*5
6=5
6*(5+8)=13*5
6
9 sty 19:22
lool: a gdyby w zadaniu zamiast nieparzystych byly parzyste?
9 sty 19:42
Mila:
Rozważania podobne.
Spróbuj sam to rozwiązać.
9 sty 20:49
lool: pomozecie jeszcze z tym? W urnie jest 5 białych kul i 10 czarnych kul. Wyjmujemy jedną kulę,
odkładamy, a następnie z pozostałych wyjmujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że za
drugim razem wyjmiemy dwie kule białe.
10 sty 17:58
10 sty 22:40
joopi: Czy jesli sytuacja będzie odwrotna (z zadania 1), to wynik będzie: 10
4 * 16 + 16 * 9 * 10
3
21 sty 17:16
joopi: nie, nie, czy to będzie 480000
21 sty 17:42