9 sty 17:55
Basia:
wskazówka:
x4+x2+1 = (x2+1)2 − x2 = (x2−x+1)(x2+x+1)
potem rozkład na ułamki proste
9 sty 18:01
Nts: x
4+x
2+1=(x
2+1)
2−x
2
to jest wyciągnięcie przed nawias? bo jakoś nie potrawie dojść do tego wyniku...
z tymi ułamkami będzie w ten sposób:
| 1 | | Ax+B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| ? |
| x4+x2+1 | | x2−x+1 | | x2+x+1 | |
9 sty 18:17
Basia:
(x
2+1)
2 = x
4+2x
2+1
(x
2+1)
2 = x
4+x
2+x
2+1 / −x
2
(x
2+1)
2 − x
2 = x
4+x
2+1
i lewą stronę rozkładasz jako różnicę kwadratów
a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
tutaj a=x
2+1 b=x
z ułamkami tak jak napisałeś
9 sty 18:22
Nts: dziękuje!
9 sty 18:32