Proszę o pomoc
help:

Na rysunku obok przedstawiono fragment siatki ostrosłupa prostego. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego ostrosłupa
Pc=Pb + Pp
Pb=4 * (a*h)/2
Jak obliczyć h?
9 sty 17:48
Radek: Masz już h=8
9 sty 17:54
red john: wysokość trójkąta równobocznego h=a√3/2
9 sty 17:57
Radek: Najpierw dowiedz się czym w takim graniastosłupie prostym jest podstawą, a co ścianami bocznymi
9 sty 17:57
Radek: Masz trójkąt równoboczny więc a√3/2
9 sty 17:57
Radek: Tylko nie wiem po co Ci ta wysokość

?
9 sty 17:58
help: | | 25 | |
no to w takim razie wychodzi że Pb=60 a Pp=40 , czyli Pc=100 , a wyniki to 64+ |
| √3 , |
| | 2 | |
więc jak to zrobić ?
9 sty 18:00
Radek: A co dla Ciebie jest podstawą a co ścianami bocznymi ?
9 sty 18:06
help: podstawa czworokąt , ściany boczne trójkąt równoboczny
9 sty 18:07
Radek: No to źle, bo ściany graniastosłupa prostego to prostokąty
9 sty 18:08
help: ale to jest ostrosłup prosty a nie graniastosłup
9 sty 18:10
Radek: A sorka źle przeczytałem
9 sty 18:11
Eta:

P
c= P
p+2P(ΔACW)+2P(ΔABW)=..
h(ΔABW)=
3
| | 25√3 | | 1 | |
Pc= 8*6+2* |
| +2* |
| *3*8= ......... = 64+12,5√3 |
| | 4 | | 2 | |
9 sty 18:14
Eta:
Poprawiam chochlika
Pc= 8*5 +itd .........
9 sty 18:16
red john: podstawa prostokąt p=8*5 2 trójkąty p=8*3(wysokość z pitagorasa)/2 i dwa małe trójkąty
p=52√3/4
9 sty 18:18
Eta:
@
red john
Fajnie jest napisać o
18:18 , jak widać to z mojego rys,
18:14
9 sty 18:23